top of page

Over ons

Omdat het ooit een kerk was komen vrijwel dagelijks mensen onze kunst en interieurzaak binnen in de vooronderstelling dat het eens een Klooster was. De naam ‘Klooster’ is echter onze achternaam, d.w.z. van oprichters Miran en (ondergetekende) Onno van ’t Klooster. Dat maakt de vergissing begrijpelijk, en omdat het niet de enige onduidelijkheid is over onze zaak hier nog wat meer achtergrondinfo.

klooster-omslag-1920x1080.jpg

Interieur, kunst en events

‘Klooster | events, art & design’ ontstond officieel in 2005 als ‘Van ’t Klooster Interieurobjecten’. Miran wilde na ruim 20 jaar in de mode te hebben gewerkt ‘iets’ gaan doen in het interieur’. De eerste anderhalf á twee jaar lieten we via een website en ‘live’ op diverse beurzen onze eigen interieurontwerpen en verzamelde kunst zien.  

​

Tot we op steenworp afstand van ons woonhuis in Noordwijk-Binnen een klein kerkje mochten huren. Omdat zowel de geringe naamsbekendheid als de ongunstig gelegen locatie daarom vroegen, besloten we regelmatig culturele evenementen te organiseren: concerten, lezingen, presentaties, voorstellingen, etc. Dat bleek te werken. We besloten daarna al snel om meer zakelijke evenementen te gaan organiseren en ook op het gebied van interieurdesign een meer commerciële collectie te gaan voeren.

​

Omdat de verhuurder van de kerk al na een jaar de ruimte weer zelf nodig had, verhuisden we in 2008 naar een grotere kerk (verhuurd door hetzelfde kerkgenootschap: de Protestante Kerk) in de (winkel) Hoofdstraat van Noordwijk aan Zee. Dat gebouw heeft twee ruimten: de visserskapel aan de straatkant (Kapel aan Zee) en daarachter de zogeheten ‘Kerk aan Zee’. Van 2008 tot en met 2013 huurden we alleen de achtergelegen Kerkruimte. Met dat de oude visserskapel als entree direct aan de Hoofdstraat erbij kwam, steeg gelijk het bezoekersaantal aanzienlijk. De zaak trekt nu al jaren wekelijks een paar duizend bezoekers.

​

Qua collectie zijn we sinds het begin in 2005 gegroeid van in hoofdzaak eigen ontwerpen en wat ingekochte unicums erbij, naar een kwalitatief volwassen en contemporaine collectie kunst, meubels en woonaccessoires waar her en der nog wat eigen werk de collectie completeert. Qua stijl hebben we ons vanaf het begin laten inspireren door interieurontwerpers als  Piet Boon en Axel Vervoordt. Onze voorkeursstijlen hebben nu namen als wabi sabi of Japandi. Termen die niet de hele lading dekken maar wel een indruk geven van onze basisprincipes en voorkeuren.

​

Één en ander is voor de goede verstaander te zien in onze showroom - de voormalige Kapel en kerk aan Zee – de we sinds 2019 ook eigen bezit hebben gekregen.  We werken in een klein hecht team waar we naast de verkoop van meubels, woonaccessoires en kunst ook veel bezig zijn met projectinrichting: het inrichten van hele huizen en bedrijven in binnen- en buitenland. Dus vanaf moodboards, kleuradvies en verlichtingsplannen en eventuele maatwerkmeubels tot aan het afstylen toe.

​

Daarnaast zijn we nog steeds een evenementen locatie voor de grotere evenementen. Benieuwd? Kom gerust eens langs of maak een afspraak.

Onze locatie

Voordat wij onze vestiging omdoopten tot ‘Klooster | events, art & design’, heette het gebouw ‘de Kapel en Kerk aan Zee’. Eigenaar was de lokale afdeling van de Protestante Kerk Nederland. Veel in Noordwijk opgegroeide mensen kennen het gebouw ofwel als kerk of als plek waar scholen af en toe een voorstelling mochten geven.

​

De Kapel aan Zee werd in 1647 gebouwd (als Visserskapel) en is al tientallen jaren een zogeheten Rijksmonument. De daaraan vastgemaakte ‘Kerk aan Zee’, werd geopend in 1928. In eerste instantie werd de muur die de twee ruimten scheidt weggehaald en was het één grote kerkzaal. In de jaren zestig van de vorige eeuw is de muur (de oorspronkelijk achter-buitenmuur) er weer tussengeplaatst omdat het kerkbezoek toen al terugliep en het handig was een kleine en grote ruimte apart te hebben.

​

Orgels

Achter de gordijnen in de Kerk aan Zee is nog het front te zien van een orgel uit begin 20ste eeuw. Klankkasten, orgelpijpwerk e.d. aan de binnenkant zijn verwijderd. Het is ooit gebouwd als mechanisch orgel, maar werd al snel daarna provisorisch omgebouwd tot elektronisch orgel.

bottom of page