top of page
  • Foto van schrijverThe 'O'

Huis en tuin ellende

Nederland krijgt al 27 jaar wekelijks op zaterdagavond een portie woonreclame voorgeschoteld in de vorm van het TV programma Eigen Huis en Tuin (EHT). RTL wil het nu in een nieuwe vorm gieten, maar dat terzijde. Even vertrouwd als de formule inmiddels is geworden, is het credo waar de titel op hint. Namelijk dat ‘huis’, ofte wel ‘binnen’, en ‘tuin’, ofte wel ‘buiten’, erg met elkaar verbonden zijn. Er gaat geen week voorbij of iemand roept wel iets over hoe de woonkamer en tuin in elkaar moeten overlopen.

Ik kan mij voorstellen dat er vroeger – voor EHT - nog goedgelovige luitjes rondliepen die dachten dat woonkamers en tuinen twee verschillende dingen waren. Maar dat idee mogen we nu minachtend schaterend van de hand doen als naïef en smakeloos.

De tuinen-business vaart er wel bij. Nederlanders zijn zelfs door corona nauwelijks te stuiten in het voorjaar: er zal en moet worden schoongemaakt, geschoffeld, geharkt, gespit en geplant. Alles omdat iedereen bij de eerste zonnestralen buiten kan gaan borrelen en barbecueën.

Ondernemers in de woonbranche doen er uiteraard goed aan hier een graantje van mee te pikken. Mazzel dus dat wij vorig jaar in aanraking kwamen met een net daarvoor uitgebrachte set tuinmeubilair (zie foto), ontworpen voor buiten maar sterk lijkend op meubels voor binnen. Alles is zodanig gestoffeerd dat het tegen alle weersomstandigheden bestand is. Je hoeft het niet in de winter binnen te zetten. Geen gesleep met kussens, gewoon op de bank ploffen zodra de temperatuur dat maar enigszins toelaat. TV erbij (laptopje), koelwagen (zie fimpje) met bier en wijn dampend van de kou naast je, en een paar meter verder de buitenkeuken c.q. bbq. Wat kan er nog mis gaan?

Wij verkopen de buitenbank sinds vorig jaar en zijn best verrast door de eigenschappen. Doekje erover en een winter buitenleven was weggepoetst. Nee, dan ons oude (peperdure) teak meublement dat ieder jaar met de hoge drukspuit van een laag aangekoekt groen moet worden schoongespoten. Een heel ander verhaal.


Want dat zie je in ‘EHT’ nooit. Hoe een brave burgervader zoals ik, eerst zijn rug naar de Filistijnen helpt met spitten, graven, wieden, maaien, planten en slepen (van bielzen, zakken grond, mest, kalk en meubilair uit de schuur). En daarna op slippers, in een ridicuul (oud dus te klein) kort broekje en dito T-shirt (hopend dat niemand mij ziet), dus het meublement én alle terrastegels schoon moet spuiten. Geen sinecure want het straaltje water verschoont hooguit een vierkante centimeter per minuut. En ons terras beslaat 5 x 5 meter en we hebben een vierdelig teak meublement met 943 hoekjes, gleufjes en randjes waar je amper bij kan. Reken maar uit. Van de terrastegels zelf, plus uit alle naden spat tijdens het spuiten continu een waaier aan blubber. Kunt u zich voorstellen hoe ik aan het einde zo'n lange werkdag smerig en kromgebogen naar de badkamer strompel, als het slachtoffer van een moddertsunami?

In de praktijk zoek je tevergeefs naar het vrolijk fluitende team van geestdriftige EHT tuinmannen om dit soort klussen te klaren. Ik ben daarom een enthousiast propagandist van ons buitenmeubilair. Alles wat het loodzware smerige werk in de tuin verlicht is tenslotte meegenomen.


380 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Keuzestress

Comments


bottom of page