top of page
  • Foto van schrijverThe 'O'

Plateaustyling: het betere gefrut

Kijk. Je kunt ervoor kiezen om je huis ‘eclectisch’ een drukke shabby chic c.q. bohémien stijl te geven. Zo’n inrichting vol meubilair en accessoires. Waar ook elk plekje op de muur zo’n beetje is gevuld. En waar werkelijke overal kleuren, leukigheidjes en mooiigheden te zien zijn. Al is het niet mijn ding: ik kan de bekoring ervan inzien.

Wie het wat rustiger aan doet botst op de gouden regel dat het vooral de eyecatchers zijn die de toon zetten. De eyecatchers zoals kunst, grote planten en/of bloemen, opvallende verlichting, bijzonder meubilair en fraai gegroepeerde accessoires. Over dat laatste gaat deze eerste blog.

De ironie wil dat ik eigenlijk niet zo warm loop voor fraai gegroepeerde accessoires. Vaak zie ik het toch een beetje als gefrut. Maar de stylistes bij ons zijn er dol op. Evenals veel klanten. Sommigen kunnen uren zoet zijn met zoeken en combinaties uitproberen. Die ijver intrigeerde mij en daarom heb ik de afgelopen jaren geprobeerd te ontdekken wat nu maakt dat een groepje accessoires er goed uitziet.


Het toverwoord leerde ik al snel is 'het plateau’. Een platte schaal die fungeert als kader voor de items die erop staan geëtaleerd. De accessoires vallen doorgaans onder de categorieën waxinelichtjes, vazen, kaarsen, flessen, schotels, sierbeeldjes en bloemetjes/plantjes. Deze items worden dicht bij elkaar op het plateau geplaatst.

Op een goed plateau zijn de items niet van dezelfde kleur, maar van dezelfde kleurgroep. Grijzig groen kan bij grijzig blauw. Maar primair rood past er dan bijvoorbeeld niet bij. Dat verstoort de rust.

Daarnaast is het van belang verschil te zien in vorm, hoogte en materialen van de items. Dus hoog naast laag, dik naast dun, bol naast slank, transparant naast massief, zacht naast hard, glad en effen naast ruw of geribbeld, gestreept, enz. Vandaar dat het oké is steen te gebruiken én hout, glas, aardewerk, kaars, plastic of rubber. Het kan allemaal. Hoe meer afwisseling hoe speelser, zolang het maar qua kleur en stijl bij elkaar past.

Die regel kan echter direct weer overboord zodra je besluit de sjeu van het geheel juist te zoeken in eenvormigheid. De kracht van de herhaling, heet dat.


Tot slot is er het gebruik van planten en/of bloemen. Er zijn weinig regels hieromtrent, en kan dus variëren van een enkel takje in een vaas tot een weelderige, wijd uitlopende bos kleurige bloemen. Bedoeling van het geheel is in ieder geval dat het plateau een soort stilleven is in je interieur. Met deze vuistregels kom je een heel eind. En toegegeven: ik ben een goed samengesteld plateau stiekem toch wel gaan waarderen. Het betere gefrut kan dus best iets aardigs toevoegen in huis.

342 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Keuzestress

Comments


bottom of page